Австрийски музикални седмици в Русе
Австрийски музикални седмици в Русе / netinfo

От днес до 21 май Русе за поредна година е сред градовете-домакини на Австрийските музикални седмици в България.

Тазгодишното 18-то поред издание преминава под мотото „1814-1914-2014. Бунт на чувствата – Романтика и Експресионизъм”. Програмата на фестивала обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време в навечерието на Първата световна война.

На 13 май, от 19 ч. в зала „Европа” на Доходното здание е концертът на формацията „eXtracello“, а на 21 май в зала „Филхармония” – на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе, под диригентството на Найден Тодоров.

За програмата, която ще представят пред русенската публика, четирите австрийски виолончелистки от „eXtracello” казват следното: „Програмата ни е фокусирана върху музиката на композитори, които са се осмелили да напишат нещо ново за своето време и са разчупили границите на традицията. Освен това насочваме вниманието си към една основна тема в експресионизма: „големите чувства“. „Малки интерлюдии“ – посветени на непосредствеността на изразяване – експериментират свободно с музикалния материал.“

Концертът е тази вечер в зала „Европа” на Доходното здание. Входът е свободен.