Атрактивна програма за 100-годишнината на Паметника на свободата
Атрактивна програма за 100-годишнината на Паметника на свободата / netinfo

Атрактивна програма, с прояви, които ще видим за първи път, подготвя Общината за 100-годишнината от откриването на Паметника на свободата. Честването ще бъде на 11 август, като началото е в 18 часа. От двете страни на Паметника ще бъдат поставени екрани, на които ще се прожектира филма на РТВЦ „Опълченския памятникъ въ Руссе”. В 18.30 часа започва Концерт на гвардейския представителен духов оркестър, а в 19.30 часа – тържествената церемония, с участието на почетен караул на Националната гвардейска част. За гостуването й кметът Божидар Йотов изказа специална благодарност на бившия зам.-министър на отбраната – русенката Камелия Нейкова. Митрополит Неофит ще отслужи молебен, а актьори от театъра са подготвили исторически колаж.

В 20.30 часа пред Съдебната палата е началото на спектакъла „Искри” на Националната гвардейска част. Той е съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки и движения със и без оръжие, под музикалния съпровод на духовия оркестър. Кулминацията ще бъде в 21 часа – спектакълът „Музика и светлина”, в който са включени лазерна техника и светлинна партитура. Автор на музикалния колаж е Стайко Стайков. Началникът на отдел „Култура” Ива Чавдарова обясни, че спектакълът ще се използва и при други тържествени случаи в града. Предвижда се честванията на годишнината да продължат и през есента, когато ще бъде открита изложба с документи от Държавен архив – Русе, ще се организират конкурси и други прояви.

На въпрос на Дарик за състоянието на Паметника, кметът Божидар Йотов обясни, че в момента той се почиства основно. Той обасни, че с дейностите, заложени в проекта за реконструкция на центъра на Русе ще се спре отклонението в основите на монумента.