“Атака” напусна заседанието на местния парламент
“Атака” напусна заседанието на местния парламент / netinfo
Русенските общински съветници от “Атака” напуснаха днешното заседание на Общинския съвет, след като предложението им за премахване на озвучителната система от джамията „Саид паша”, не се прие. То бе отхърлено с 22 гласа “въздържал се” и 4 – “против” срещу 20 гласа “за”.

Затова пък Общинският съвет прие предложението на председателя на Постоянна комисия по законност, обществен ред и сигурност Десислава Атанасова от ГЕРБ. 44 съветници подкрепиха да се задължи кмета на Русе да упражни контрол по изискванията на закона за шума в града. Т.е. градоначалникът да упражни контрол по спазването на съществуващата наредба за наднормен шум.

До гласуване се стигна след 30-минутни дебати в залата. Според общинският съветник от ДПС Силвия Крушкова, предложението на “Атака” е незаконосъобразно. А мълчаливият протест пред „Саид паша” преди няколко дни, тя определи като “акт на политическо хулиганство”. Последваха серия изказвания на съветници от “Атака” и ВМРО, които бяха вносители на предложението за преустановяване на звуковия терор от високоговорителите на джамията.

Съветниците отхвърлиха исканията в залата да бъдат изслушани хора, живеещи до джамията, и на представители от мюсюлманското училище. От своя страна кметът Божидар Йотов заяви, че е кмет на всички, независимо от политическата или етническата им принадлежност. Според градоначалника има специализирани органи, които дават становище, преди да се предприемат мерки при превишаване на нормите на шума.