/ Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе
Стартира проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе. Той е насочен към разгръщане на личностния потенциал на децата, мотивирането им към усвояване на нови знания, развиване на въображение, креативност, пространствено и конструктивно мислене, кариерно ориентиране и осъзнат избор на бъдеща професия.

Наградиха отличените автори в Националния конкурс за къс разказ „Мостове“

Основната цел на проекта е да се изгради експериментална среда за деца от 8 до 12 годишна възраст за придобиване на знания и информация за професии, с фокус архитектура и строителство, чрез игри, практически занимания и средствата на съвременните технологии.

Лятна архитектурно-строителна работилница за деца от 8 до 12 годишна възраст с две ателиета - „Млад архитект” и „Строя, играя, зная” ще функционира в периода юни-август. Предстои децата да се запознаят с историята на архитектурата, да получат знания за архитектурни обекти в България и по света и да създадат свои проекти като експериментират с различни техники и материали.

Участниците ще се срещнат с емблематични за нашия град сгради и ще открият връзката между минало и настояще. С помощта на новите технологии ще „погледнат“ по нов начин на Русе и ще представят своята визия за неговото бъдеще като град на свободния дух. С четири съботни ателиета ще продължи реализацията на проекта от септември.

Представят сборника "Разкажи ми своята история"

Професионалисти в действие ще разказват за своите професии и ще показват как се случват нещата в действителност. Ще бъдат представени професии като геодезист, интериорен и ландшафтен дизайнер, специалист в областта на 3D визуализацията и технологиите и както и професии като кофражист, зидар, бояджия и други.

Проектът се осъществява в партньорство с ученици и преподаватели от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев” е и Сдружение „Културни пространства”. Проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се финансира по програма „Знание и растеж“ от Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и с подкрепата на фондация Еконт.