Анкетират русенските бездомници
Анкетират русенските бездомници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Доброволци ще анкетират бездомниците в Русе, съобщи в ефира на Дарик директорът на БЧК в града д-р Руденко Йорданов. Целта е да се направи обход на местата, на които се събират клошари. Като знаем къде са и колко са, зимата може носим поне топла храна, обясни  д-р Йорданов. По думите му, когато се определи психо-социалния портрет на бездомниците, може да се определи каква помощ им е необходима.

Обхождането на местата, където се събират хората без дом, ще се извърши до края на тази година. Събраната информация ще бъде представена на всички заинтересовани инситуции, каза още д-р Руденко Йорданов.

По последни данни, 38 са русенците, които са официално регистрирани като бездомни. В Русе единственото място, където хората без дом могат да намерят подслон, е Центърът за временно настаняване към Психодиспансера. Самотниците биват прибрани от улицата след сигнали на граждани и институции. За хора в безпомощно състояние обаждания постъпват на тел.112, в полицията, болницата или  социалните служби. Повечето от бездомниците обаче отказват да бъдат приютени.