/ Дарик Русе, Искра Георгиева
Осеметажният блок "Георги Бенковски" в Русе започна да се разцепва и наклонява след авария на водопровода в района. От ВиК твърдят, че проблемът не е от днес, но хората са притеснени. Жилищният блок, строен през 70-те години, е на четири секции, които имат малко разстояние помежду си. Сега обаче разстоянието между два от входовете е около 20 см, а освен това сградата потъва назад.
 

Според живущите в блок „Бенковски“, проблемът е възникнал след авария в неделя, когато се спукал водопровод. Стефан Табаков разказа, че в 03:00 чАСА сутринта се спукал водопровод и водата бликнала като фонтан.


"Мазетата са се напълнили с близо 50 см вода. Въпреки сигнала, от ВиК реагирали едва в 9:00 часа сутринта", каза още той.
 

Хората в блока са притеснени
Дарик Русе, Искра Георгиева


Възрастният мъж живее на 7-ия етаж и е замерил зейналото разстояние, което според него е 21 см, има и отклонение 14 см, което показва, че сградата потъва назад. Хората са притеснени и някои вече мислят за временно или трайно напускане на блока.
 

Хората в блока са притеснени
Дарик Русе, Искра Георгиева


Управителят на ВиК-Русе Сава Савов заяви пред Дарик, че разцепването на блока датира от 2012 година, като това ясно се вижда и от снимки в Гугъл, категоричен бе той. По думите му проблемът идва от вертикалната планировка на сградата, при която дъждовните води се събират в основите. Освен това пространството зад блока също е наклонено и водите отново се събират в основите му.
 

Хората в блока са притеснени
Дарик Русе, Искра Георгиева


"При аварията дружеството е реагирало своевременно и проблемът е отстранен", каза още Савов. Ръководството на Общината също е запознато с проблема и се търсят възможности да се помогне на хората. В момента се извършват и сондажни проучвания.