/ ThinkStock/Getty Images
За петнадесети пореден път Регионална библиотека „Любен Каравелов“ организира конкурс за екслибрис. През 2019 г. темата „Ex Libris - Ex Cinema“ събра послания, посветени на седмото изкуство - киното.

Празник на рокa през септември в Русе

415 участници от 38 държави са изпратили 610 екслибриси.
Творците са от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Коста Рика, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Кения, Аржентина и други.

Сред участниците през 2019 са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия.

Изложбата „Горж Фест‘ 30. Европа от вкъщи” се открива в Русе

Най-възрастният участник в тазгодишното издание на форума е отново Арпад Шаламон от Словения, който не е участвал само в първите две издания на конкурса. В категорията до

18 години свои творби са изпратили 115 участници. Те са ученици от България, Русия, Турция, Хонг Конг, Аржентина, Унгария, Украйна, Сърбия, Черна гора и Беларус. През 2019 година Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа и финансовата помощ на Министерство на културата. Конкурсът се осъществява и с подкрепата на Община Русе по Програма „Култура“.

Община Русе финансира 22 проекта в област "Култура"

Номинираните и наградени участници в XV МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ЕКСЛИБРИС „EX LIBRIS - EX CINEMA” ще бъдат обявени на официална церемония в края на месец септември.

Тогава ще бъде открита и изложба от получените екслибриси. Ще бъде обявена и темата за следващото издание на конкурса. Предстои излизането от печат на двуезичен цветен каталог с творби на участниците в конкурса.