60 % от българите ползват  тел. 112
60 % от българите ползват тел. 112 / netinfo

Роуминг може да прехвърли повикване до тел. 112 в съседна държава, ако мобилните апарати са с автоматична настройка за търсене на оператор. Това предупреди  в Силистра директорът на Националната система са спешни повиквания Стоян Граматиков, който заедно с колегата си от Районен център – Русе Полина Трендафилова представи тел. 112.

Граматиков припомни, че само българската система за спешни повиквания  обслужвала на немски, френски и английски език от всички страни в Евросъюза. Това показало проучване на“Евробарометър”, оповестено в Брюксел на Годишната експертна среща на страните-членки на ЕС, ползващи единен телефон 112. Той подчерта, че в системата работят също и служители, владеещи езици, говорими в граничните на България държави.

Сред 60 на сто от българите е популярен тел. 112, показвало същото изследване. Тел. 112 работи безплатно и денонощно. На него се приемат повиквания за всички случаи, застрашаващи живота на хората. Само за месец и половина от началото на годината в Силистренско са регистрирани 16 266 повиквания. Най-много са дошли от градовете Силистра и Дулово - по над 4 600 обаждания.

Има злоупотреби с телефона, но системата разпознава номера и локализира мястото на обаждането. Глобите са от 300 до 20 хил.лв., отбеляза директорът на Националната система за спешни повиквания Стоян Граматиков.