5000 се забавляваха на карнавала
5000 се забавляваха на карнавала / netinfo

Повече от пет хиляди души се забавляваха на Русенския карнавал в съботната вечер на 21 юни по данни на организаторите, потвърдени от полицията. Рокери, духов оркестър и оракулки-дракулки подгряваха настроението на площада в очакване на двете карнавални шествия. Лъчът, който тръгна от Историческия музей, продължаваше стотици метри по улица Александровска. Другият лъч откъм Вазата в Парка не отстъпваше по многоцветна пъстрота.

 

Професионални танцови и певчески състави, читалища, училища и просто карнавални ентусиасти демонстрираха добро настроение, много фантазия и карнавален дух.

 

Публиката на централния площад стана свидетел на символичния сблъсък на карнавалните армии.  Дефилето на участниците на голямата карнавална сцена продължи пет часа. Томбола с печалби от номерата на карнавални домино маски зарадва късметлиите с торти, вино, предметни награди и даже DVD. Участници и публика аплодираха Мис Русе и Мини Мис България. Музикалната звезда Дивна и DJ Боби D допринесоха за доброто настроение на участници и публика.

 

Напълно отдадено на трудната си мисия, журито на карнавала съвестно изгледа всички участия, за да вземе отговорните си решения. Насърчавахме собствения принос, творчеството и фантазията, проявени от хората, каза Виолета Радкова. За Силви Стефанов карнавалният дух се изразява в свободата на отделните участници. Валентин Христов обяви решенията на журито, а наградените вземаха своите грамоти на сцената. Освен художествено изработените отличия, повечето от наградите имат и скромен паричен еквивалент, осигурен от Община Русе чрез фонд от 700 лв.

 

Наградите на Русенския карнавал 2008:

Най-атрактивна маска: малкият рицар Мануил Константинов

Най-атрактивен костюм: екологичен Батман Преслав Пенков

Най-млад участник: Габриела Йорданова, с изпълнението “Албертино” от Детска вокална група Слънце на ЦРД

Най-оригинална идея: оживели картини, сборна група на Русенската художествена галерия и училище “Любен Каравелов”, както и Невена и Ирина от НУИ “В. Стоянов

Награда за индивидуален участник: дует Бояна Христова – Нанси Димитрова от формация за мореден балет “Мираж”, ЦРД

Награда за карнавална група: ЦДГ “Руселка” с танца “Папа-лапа”

Голяма Награда за индивидуален участник: Тереза Кръстева от Формация за модерен балет “Мираж”, ЦРД

Голяма Награда за карнавална група: Формация за модерен балет “Мираж”, ЦРД, за “Инспектор Гаджет”

 

Чучелото на Карнавалния Цар беше изгорено символично в края на карнавалната вечер, за да възкръсне отново на следващия карнавал.