40 млади учени получават средства и шанс за развитие
40 млади учени получават средства и шанс за развитие / снимки:Русенски университет

40 млади учени от Русенския университет и от Техническия  университет – Габрово ще бъдат подпомогнати по проект „Подпомагане израстването на научните кадри в инженерните науки и информционните технологии“. 28 от тях са от Русе, 12 от Габрово. Докторантите са 26, посдокторантите – 9, младите учени – 5. Проектът ще се реализира по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” на Европейския социален фонд в продължение на две години, финансирането е на стойност 731 450 лв. Това съобщи ректорът на висшето ни училище проф. Христо Белоев, който е и ръководител на проекта.

Основната цел на двугодишната програма е да се подобри качеството на научните изследвания на докторанти, постдокторанти и млади учени, което да предпостави повишаване качеството на обучение в университетите, партньори по проекта.

Младите учени ще получат средства за участие в две международни конференции в чужбина, таксата за които е в размер на около 1000 евро всяка. Освен това ще имат финансиране и за 3 участия в национални изяви, съобщи зам.-ректора по учебната дейност проф. Михаил Илиев – координатор на проекта. Всеки от бенефициантите ще получи по 3000 лв. за консумативи за изследвания, както и пари за закупуване на литература. Ще се отделят средства и за финансиране на дисертации и публикации.