3-годишно момиченце измина с лодка над 2000 км по Дунав
3-годишно момиченце измина с лодка над 2000 км по Дунав / Дарик радио - Силистра

3-годишно момиченце от Германия е най-малкият участник в Международната туристическа гребна регата „ТИД", която днес акостира в Силистра след над 2000 км плаване по течението на река Дунав.

Невръстната Фелина Ригелт, 6-годишното й братче Фабиан, майка им Брита и баща им Тубиас са изминали цялото разстояние от германския град Инголщад, откъдето на 25 юни е потеглила регата. От Сърбия към гребците се присъединява най-възрастната участничка - 79-годишната Зигрид фон Бриг .

Общо над 270 гребци са се спуснали поетапно с канута и лодки за академично гребане по река Дунав в тазгодишната регата „ТИД", съобщи Пламен Костов - председател на Българската асоциация по воден туризъм. В Силистра акостираха 130 лодки и 200 гребци. Около 70 от тях - 50 германци, 5, австрийци, 2 българи и по 10 словаци и унгарци ще продължат още 374 км до устието на река Дунав по румънския канала „Свети Георги". Към тях пътьом ще се присъединят и 30 румънци. Българинът Николай Христов ще води лодките в последният им етап.

По традиция в Силистра тази вечер участниците в регатата ще се срещнат с кмета Иво Андонов. Догодина символичен домакин на ТИД ще бъде Румъния, която е най-новият член на международната гребна регата - с 55-годишна история.