250 изпълнители се включиха в събора на Текето
250 изпълнители се включиха в събора на Текето / снимка:Община Русе

250 изпълнители от 13 състава се включиха във фолклорния събор на Текето през почивните дни. Участваха състави от много градове и села, сред които, сред които Варна, Велико Търново, Враца, Русе. Конкурсът започна още в петък с фолклорна програма на оркестър за народна музика „Русенски ритми”. Проведе се и хоротека, в която участваха и десетки любители на българските народни танци.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри Петия национален танцов конкурс по надиграване „Липник”, под надслов „Да се хванем на хорото, на Текето под небето”. Събитието се организира от Народно читалище „Пробуда - 1901”, Кметство село Николово, а специален гост беше народният представител от ПП Герб Светлана Ангелова.

Стоилов поздрави присъстващите, по повод откриването на събора, като допълни, че подобни прояви са изключително важни, защото благодарение на тях успяваме да съхраним и предадем българските обичаи на идните поколения. Той изказа своите благодарности и към кметицата на село Николово, която по думите на кмета на Община Русе е душата и сърцето на фестивала, превърнал се в традиция през последните години. Стоилов заяви и безрезервната подкрепа на общинска администрация за осъществяването на бъдещите инициативи на кметство Николово.

 

Петото поредно издание на танцовия конкурс съвпада и с петата годишнина от създаването на клуб „Настроение” в село Николово.