21 души бяха настанени през първия ден от активирането на горещата линия за помощ на бежанци от войната в Украйна, съобщиха от Общината.

Организират правна помощ за украински бежанци

10 от тях са пренощували в Кризисния център, някои от които вече са отпътували за други части на страната. Други 11 са насочени и отседнали в хотели в Русе по тяхно желание.

14 обаждания са приели общинските служители на дежурния телефон. Най-честите въпроси са свързани с условията за настаняване и изхранване. Община Русе се свърза с МВР-Русе с призив да бъдат изпратени на ГКПП "Дунав мост" представители на Дирекция „Миграция“.

Това се налага във връзка с постъпили въпроси относно регистрацията на украинските граждани, които по закон имат 3-дневен срок да го направят, изтичащ на празничния 3 март.

Всички коли с украинска регистрация са освободени от такси за паркиране на общинските паркинги. Общинското ръководство обмисля и възможността за осигуряване на безплатни прегледи на пристигащите при нужда, което ще бъде предложено на ръководствата на болничните заведения в града.

БДЖ осигурява безплатен превоз на пристигащи от Украйна

Общински служители, съвместно с доброволци на БЧК, дават дежурства на "Дунав мост" и консултират пристигащите в България. Община Русе благодари на всички, които оказват помощ.

Гражданите, които имат готовност да подслонят мигранти в домовете си, могат да го заявят на телефони - 082/ 881-769 и 082/881-702, за да бъдат вписани в създадения общ регистър.