200 бебета повече са се родили в Русе миналата година
200 бебета повече са се родили в Русе миналата година / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

1637 бебета са се родили в русенския АГ комплекс през изминалата година, съобщи началникът му д-р Георги Хубчев. Броят им е с 200 повече от 2011 г., а сред родилите жени има представителки на 7 националности:1 италианка, 4 арменки, 1 азърбейджанка, 1 мексиканка, 8 рускини, 1 украинка, 2 румънки.

Новата сграда разполага с 3 операционни, 3 асансьора, а броят на леглата е 23. Въпреки че изглежда малък, той е напълно достатъчен, тъй като престоят на пациентките е кратък, коментира д-р Хубчев. Има персонални родилни зали и ВИП стаи, в които пациентката ражда и се настанява сама. Цената на престой за ден в такава стая е 40 лв. останалите стаи също са луксозни, с баня и тоалетна, но в тях се настаняват по две жени.

Д-р Хубчев заяви също, че АГ комплексът разполага с оборудване на високо ниво, и че вече не е проблем да се отгледа бебе с тегло 600 гр. , извършват се и всякакви операции. Очаква се през пролетта лечебното заведение да се сдобие с 4D ултразвуков апарат, за да бъде на високо ниво и женската консултация. Очаква се скоро да бъде открит и Ин витро център в комплекса. Той ще бъде вторият в държавно заведение след този, разкрит наскоро в Бургас.