/ iStock/Getty Images
Още трима души от дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе, в който живеят 215 потребители, са с коронавирус. Така броят на диагностицираните с COVID-19 от социалното заведение, в което преди два дни бе обявено огнище на заразата, вече е 19. Това съобщиха днес от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

Четирима от заразените са служители - шофьор е настанен за лечение в Белодробната болница, а медицинска сестра и две санитарки са под домашна карантина.

Останалите 15 заразени - осем жени и седем мъже, са потребители на дома. Те са на възраст между 70 и 90 години и са приети за лечение в болница. 80-годишен мъж е интубиран, а останалите 14 възрастни към момента са в стабилно състояние. Те се оплакват от повишена температура и силна отпадналост. Дванайсет са настанени в Университетската болница "Канев", а двама - в Университетската болница "Медика".

В Русенско още седем души са установени с коронавирус. Всички те са под домашна карантина. При първите пет случая е установена епидемична връзка. Става дума за две жени от Русе - на 29 и 45 години, 37-годишна жена от Мартен, както и 17-годишно момиче и 45-годишен мъж - и двамата от село Брестовица.

С COVID-19 са диагностицирани също 10-годишно момче от село Красен и 59-годишен мъж от село Баниска.

От Областния оперативен щаб информират, че в хода на епидемиологичните проучвания е било изяснено, че осем от заразените през последните два дни - седем жени и мъж, на възраст между 29 и 55 години, са от административния персонал на шивашка фирма в Русе. Една от жените е настанена в УМБАЛ "Медика".

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция предприятието е временно затворено за дезинфекция. Очаква се фирмата да заработи от началото на идната седмица.

Общият брой на диагностицираните с COVID-19 от Русенско вече е 138. Активните случаи са 88. На домашно лечение са 54 души, а 34 са настанени в болница.