160 тона слънчогледови семена останаха без собственик
160 тона слънчогледови семена останаха без собственик / DarikNews

Русенските инспектори от отдел „Проверки” на НАП  откриха 160 това слънчогледови семена и още 12 тона техни отсевки, за които няма желаещ да докаже, че са негови. От началото на миналата седмицата приходните служители заедно с представители на териториалното звено на Националната служба по зърното и фуражите проверяват площадките за складиране на зърно в региона. В двора на бившето АПК – Бяла, който е извън регулацията на селището, те се натъкнали на първата безстопанствена грамада от 100 тона слънчоглед и  отсевките.  Тя била в нерегистриран до момента склад, за който се оказало, че се води на името на К. М., след като го закупил от родителите си. Той твърдял, че има договор за наем с физическо лице от Полски Тръмбеш, но в него не се посочвало и  съхраняване на зърното в склад, за което са необходими специални документи. Контрольорите установили, че между името на лицето и посочения му в договора ЕГН няма съответствие. Не могло да се изясни и с каква цел наблизо изчаквали голям камион за превоз на зърно, притежаван от К. М., след като слънчогледът не бил негов, а и „Фадрома” за насипни товари без регистрация и документи за собственост, която уж била на брат му Е. М.

Същата схема се повторила и на друга площадка в района, където били складирани още 60 тона слънчоглед. В този случай собственик на парчето земя  се оказала Б.М. -  майката на К. М. и  беленска строителна фирма, която е изградила върху него хале. На въпроса за произхода и собствеността на зърното жената отговорила кратко и ясно – „… На Осман от Градище..! ”.  И в този случай никакви документи не изяснявали нито кой е производител на зърното, нито кой е негов купувач или продавач!

Екипът от приходни инспектори на НАП в Русе веднага е запечатал двете зърноплощадки, за да предотврати извършването на действия с имуществото в тях и да го обезпечи като доказателство до приключване на цялостната проверка за изясняване произхода и собствеността на зърното. Освен това, русенските инспектори за първи път в своята практика са отправили искане до съдебна инстанция за продължаване на обезпечителните мерки с още 45 дни. Те са се явили на съдебно заседание в Беленския районен съд, който е потвърдил, че има необходимите основания за това.

Със съдействието на полицаите в РПУ - Бяла от ромското семейство са изискани обяснения, в които става ясно, че всички те не получават доходи нито от трудови правоотношения, нито от дейност като еднолични търговци, нито от дивиденти за участия в дружества по Търговския закон и декларират, че са безработни. В хода на проверката, обаче, са получени сведения, че те разполагат с много пари, карат скъпи автомобили – собствени и на лизинг, дострояват и надстрояват притежавани от тях жилища, за което нямат разрешение и одобрение от Община – Бяла. Единият от братята и съпругата му имат по едно висящо досъдебно производство за контрабанда на цигари без бандерол. Всички тези обстоятелства ще бъдат взети под внимание при предстоящата проверка от НАП - Русе за техните доходи и платени данъци и осигуровки.