16 са заразените с COVID-19 в Русенско за последното денонощие, като сред тях няма ученици или деца в предучилищна възраст, съобщиха от Областна администрация.

76 са новите случаи на COVID-19 в Русенско

Най-много са заразените в община Русе - седем. От останалите девет заболели, четирима са от Ценово, двама от Бяла и по един от Ветово, Иваново и Сливо поле. Без нови случаи са единствено населените места от общините Борово и Две могили. Същевременно през вчерашния ден са оздравели 15 човека.

Активните случаи са 1 084, като от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в Русенско станаха 17 832, а преболедувалите са 15 601. Справка в Единния информационен портал показва, че областта се намира на дванайсето място по заболеваемост в страната наравно със Силистра.

Пореден пик на заразените с COVID-19 в Русенско

През вчерашния ден няма област без нови случаи на COVID-19, като най-малко са регистрираните в Монтана - трима. На болнично лечение към момента в областта се намират 248 човека, като 47 от тях са в реанимация.

Сред хоспитализираните за последните 24 часа има един ваксиниран човек. Свободните легла са 76, от които интензивните са 14. Отделно има и четири детски интензивни легла.

До момента в областта са извършени 74 777 имунизации, като повторна доза са получили 38 432 лица. Същевременно бустерна доза, т.е. трета игла от ваксината на Pfizer са получили 217 човека от областта.  

78 русенци са се имунизирали с бустерна доза срещу COVID-19

В Тубдиспансера препаратът на Pfizer е достъпен всеки ден, Janssen ще се прилага само понеделник, сряда и петък, а Moderna в дните вторник и четвъртък. Същевременно „зеленият коридор“ в беленската болница ще бъде от 12:00 до 18:00 часа, а в „Практикер“ имунизации ще се правят от 11:00 до 15:00 часа.

Припомняме, че на този етап се предвижда пунктът в „Практикер“ да функционира до 5 ноември, а ако се окаже, че е сред натоварените, то най-вероятно той ще продължи да работи и след това. 

В Бяла и в пункта в „Практикер“ ще се прилагат ваксините на Pfizer и Janssen.