/ netinfo
Днес се отбелязват 140 години от Освобождението на Русе. В този час митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат панихида в храм „Света Троица“.

От 10:30 часа на площада пред църквата ще се състои възстановка на посрещането на руските войски начело с ген. Тотлебен с участието на членове на Национално дружество „Традиция“ от Русе, София, Шумен, Велико Търново, Трявна, Плевен, Габрово.

След възстановката Общинският духов оркестър ще поведе шествието, което ще тръгне от църквата „Света Троица“ по ул. „Петко Д. Петков“ към Пантеона на възрожденците, където в 12:00 часа ще започне тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя. Церемонията ще започне с встъпителни думи на проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей.

Слово в чест на празника ще произнесе и кметът на Русе Пламен Стоилов, а Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска митрополия ще отслужат благодарствен молебен за извоюваната свобода.

В програмата ще вземат участие Детско-девически хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова и Женска вокална група при ВЧ „Зора“ с ръководител Вили Икономов. Водещ ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов” Венцислав Петков, който ще се изяви и като диктор по време на възстановката.

По традиция в края на церемонията институции, обществени организации, политически партии и граждани ще поднесат венци и цветя пред Вечния огън.