120 пеликани намират подслон в Сребърна
120 пеликани намират подслон в Сребърна / netinfo
Над 60 двойки къдроглави пеликани /Pelicanus Crispus/ гнездят в Поддържан резерват “Сребърна”. Първата група от около 40 екземпляра долетя в началото на февруари, но броят им беше непостоянен. В момента по-голяма част от пеликаните са формирали двойки, мътят яйца и са със силно зачервени гуши. Друга част от тях все още подготвят гнездата си. Очаква се в началото на април да се появят първите новоизлюпени пеликани.

В момента водното ниво е 170 см, измерено при Южния шлюз, което e нормално като обем за тази част от годината. В резервата могат да се наблюдават и други защитени видове птици като ням лебед, мълък и голям корморан, зеленоглава и кафявоглава патици, водни кокошки и други. Ежедневно се извършват проверки на територията на ПР “Сребърна”. Няма данни за болни или мъртви птици.

Пеликаните-съпрузи само за 2-3 дни успяват да натрупат необходимата за построяването на гнездото купчина от листа, стъбла и цели отскубнати растения от тръстика и папур. Понякога мъжкият пълни с тях торбата си и така ги пренася до мястото на бъдещото гнездо, а там женската подрежда материала. Яйцата им най-често са две и тежат около 200 грама. Мъти предимно женската и след около 33 дни се появяват малките - голи и безпомощни. Тя ги храни с повърнатата в торбата смляна риба.