ОА-Разград
ОА-Разград / Областна администрация - Разград
Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов бяха гости днес на последните две церемонии първа копка по проекта „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“ с бенефициент Община Разград.

Ремонтни дейности днес стартираха в ДГ“Митко Палаузов“ и ДГ“Шестте ястребинчета“.

ОА-Разград
Областна администрация - Разград


И на двете церемонии г-н Хюсмен поздрави кмета д-р Валентин Василев и неговия екип за защитата и реализацията на такъв мащабен проект, при който в образователната инфраструктура на Община Разград се наливат близо 10 милиона лева. „Важно е, че успяхте наведнъж да вложите тези средства за доброто на децата на Разград, защото Европа дава, но не даром, а за добре обосновани проекти и открити и честно проведени обществени поръчки“ – обърна се Областният управител към кмета д-р Валентин Василев.
 

ОА-Разград
Областна администрация - Разград


Областният управител Гюнай Хюсмен и кметът д-р Валентин Василев направиха символичните първи копки на ремонтите и и в двете детски градини. Дейностите на строителните фирми трябва да приключат до края на месец ноември. С това обектите от образователната инфраструктура в Разград, на които се извършват ремонти, станаха общо 12.

В ДГ“Митко Палаузов“ е предвидено прилагане на мерки за енергийна ефективност, като подмяна на неподменена дограма с нова петкамерна PVC дограма с двоен стъклопакет и монтаж на топлоизолационна система по външни стени. Подпокривното пространство ще бъде изолирано с минерална вата и пароизолация. Старите чугунени радиатори ще бъдат подменени с нови. За осигуряване на общодостъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа и реновиране на южната тераса на градината. Съпътстващите ремонтни дейности, които ще бъдат изпълнени, са премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати. Дворът на градината ще бъде реновиран и ще бъдат обособени 4 детски площадки.

ОА-Разград
Областна администрация - Разград


В ДГ„Шестте ястребинчета“ също ще бъдат извършени основни мерки за енергийна ефективност. За осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа с тактилни ивици. Съпътстващите ремонти се изразяват в премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати, възстановяване на пропадания в санитарните помещения и подмяна на вътрешната водопроводна и канализационна инсталации в тях. В дворното пространство ще бъде изпълнен нов водоплътен тротоар и ще бъдат обособени 7 детски площадки в южната част на двора.

ОА-Разград
Областна администрация - Разград


Изпълнението на същинските строителни дейности и упражняването на авторски надзор, строително-ремонтните дейности са възложени на ДЗЗД „Детски градини 18“-Русе.

ДЗЗД„ЕЕ – Хасково - 2016“, гр. София ще упражнява строителния надзор на обектите.

Предвижда се още доставката на обзавеждане и оборудване столчета, бели дъски, шкафове, съдомиялни и други.