В Свещари и Исперих посрещнаха похода „По стъпките на четата на Таньо войвода“
В Свещари и Исперих посрещнаха похода „По стъпките на четата на Таньо войвода“ / Областна администрация-Разград

Заместник-областният управител Виолета Тодорова посрещна в село Свещари участниците в 31-я поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” – съобщават от пресцентъра на Областна администрация Разград. който се провежда всяка година от 30 май до 2 юни.

Походът се провежда под патронажа на Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България всяка година от 30 май до 2 юни. Инициативата е залегнала в националния календар на Министерството на образованието и се осъществява със съдействието на  областите Силистра, Русе, Разград и Търговище, както и с областните музеи. Идеята на това родолюбиво дело е да се популяризират светли примери от нашата история.

28-членната чета на Таньо войвода е преминала Дунава на 17 май 1876 г. едновременно с Ботевата чета и има значение и съдба, сходни с нейните. Шест часа преди Козлодуйския десант един каяк с 28 души акостира при с.Пожарево  - Тутраканско. Точният път е установен под ръководството на Борис Илиев. Той минава покрай 30 селища в Лудогорието и Поломието. Макар и обезверени, те не се връщат, а продължават напред, давайки няколко сражения на преследвачите си и урок по героизъм – припомнят организаторите на съвременното събитие на почит.

В словото си към присъстващите Виолета Тодорова изказа своето възхищение и благодарност към всички участници в похода, тръгнали по стъпките на Таньо Войвода и на организаторите за това, че вече 31 години разпръскват семената на родолюбието. „Защото събитията, част от нашата история, трябва да се помнят, да се тачат и да бъдат предавани на идните поколения. Нека делата и безусловната отдаденост на тези изключителни личности, тяхната самоотверженост, героизъм и борбеност служат за пример за всички нас. Защото, както е казал основоположникът на похода Борис Илиев: „Където минеш сей, все някой ще пожъне”, каза още тя.

Заместник-областният управител пожела на участниците в похода много здраве и силен дух, и нека винаги да помним онези хора, на които дължим свободата си.

Присъстващите на мероприятието в с. Свещари с интерес изгледаха пиесата „Кумецът на Св. Рангел”, поставена от театър „Борис Илиев”, гр. Тутракан, с режисьор Ценка Бойчева, след което участниците в похода се отправиха към паметника на Хан Аспарух в гр. Исперих, където се проведе преглед на маршовата и патриотична песен.

В мероприятието в Исперих с вълнуващ концерт се включи и музикантът Теодосий Спасов заедно със своята група. Целият концерт бе поклон пред загиналите герои и напомняне за непреходните ценности на българския дух - съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

В Свещари и Исперих посрещнаха похода По стъпките на четата на Таньо войвода
netinfo