/ Dariknews.bg, Радка Минчева
В Разград откриват 16-ия Панаир на киселото мляко
94324
В Разград откриват 16-ия Панаир на киселото мляко
  • В Разград откриват 16-ия Панаир на киселото мляко
За 16-та поредна година в Разград днес се открива Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти. Той продължава три дни.
Официалното откриване на 16-ото издание на Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е в 20.30 ч. на открита сцена на площад "Момина чешма" в Разград. Вечерта е посветена на Индия.
По-рано през деня местната управа ще посрещне официалните делегации от градове-побратими на Разград. Поканата са уважили управници на немския град Витенберг, турски Одунпазаръ и румънския Слобозия. През деня гостите на Панаира и Фестивала ще имат възможност да разгледат щандовете на 92-ма майстори в занаятите бижутерия, грънчарство, дърворезба, кожа, текстил, ножове,  ковано желязо и други, в 9 шатри пък ще се предлагат мляко и млечни изделия от селата Гецово, Дряновец, Балкански, Осенец и Побит камък.
В Етнографския музей във втория панаирен ден от 10.00 ч. ще се проведе детска работилница "Първи стъпки в занаята" с някои от майсторите, които представят продукцията си на панаира. След това започва конкурсът за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко. Привечер събитията ще се случват пред Общинския културен център, където от 17.30 ч. ще има работилница за изучаване на български хора, а от 19.00 ч. забавно състезание между гостуващите танцови състави под надслов "Да правим таратор, а не терор!".
В 20.30 ч. започва концертната програма, вечерта е посветена на Гърция и Еквадор. В третия, последен ден на Панаира, ще има конкурс за детска рисунка на тема "Фестивала на млякото и традициите", той ще е в 10.00 ч. в Художествената галерия "Проф. Илия Петров". В 12.00 ч. в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" д-р Йонко Мермерски ще представи своята "Съвременна енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни".
В 17.30 ч. на площад "Независимост" е концертът на млади изпълнители от руския град Нижний Тагил. Час по-късно започва конкурсът за Крал и Кралица на Панаира на киселото мляко. Те се избират между танцьорите, които участват във вечерните концерти по време на Панаира.
Победителите ще поведат дефилето на танцовите състави към площад "Момина чешма", където от 20.30 ч. е вечерта на Украйна. След концерта с фойерверки и илюминации е закриването на Панаира.