/ iStock/Getty Images
Информационно-скринингова кампания за вредата от цигарите организират утре, в Световния ден без тютюнопушене в Разград. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Превантивно-информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества, съобщиха от здравното ведомство в лудогорския град.

Целта на кампанията е все повече хора да се замислят за вредите върху здравето от цигарите и да се мотивират да ги откажат.

Всички желаещи пушачи, могат да измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания от тяхвъздух във времето от 11 до 14 часа в пункта, който ще бъде разположен на централната пешеходна алея пред книжарница „Светлина“.

Специалистите ще проведат демонстрации с "пушещата" кукла Сю, за да се онагледи влиянието на тютюнопушенето върху белите дробове. Участниците в кампанията ще получат образователни материали за вредата от цигарите, както и информация за контакт с Консултативния кабинет за отказване на тютюнопушенето в Регионалната здравна инспекция.
Здравно-образователни прояви по темата ще има и сред учениците от училищата в областта.

Световният ден без тютюнопушене през тази година ще се проведе под мотото „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“. Кампанията акцентира върху въздействието на тютюна върху околната среда – от отглеждането, производството, разпространението и отпадъците след употреба.
БТА