/ iStock/Getty Images
От днес до 16 февруари у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите, съобщиха от полицията.

Само за ден: Съставиха 55 електронни фиша за превишена скорост

Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - ROADPOL. ROADPOL е новото наименование на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, което ще се използва от началото на тази година, вместо добре известното TISPOL.

33 специализирани операции са проведени по време на акция „Зима“ през тази година

Традиционно, операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на ROADPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи.

Неуменията на шофьорите, скоростта и агресията са сред най-рисковите поведения на пътя

Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.  

МВР са регистрирали 7000 нарушения на пътя само за ден и половина

При провеждане на операциите за контрол на товарните автомобили и автобуси у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, които ще извършват проверки за техническото състояние на моторните превозни средства и провозваните с тях товари, заплатени винетни такси, нелегален трафик на емигранти, оръжие и забранени от закона вещества и други.