/ Община Разград
Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов подписаха споразумение за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров. Това съобщиха от общинската администрация.

Водени от желанието да отстояваме духовната традиция, като висша национална ценност и отчитайки необходимостта от популяризиране творчеството на бележития български писател Антон Страшимиров, чиято житейска съдба е свързана с Разград, Община Разград и Съюзът на българските писатели обединяват усилията си за реализирането на тази мисия, се казва в подписания документ.

Предвижда се в рамките на една календарна година да се подготви и съгласува статутът на Наградата, регламентиращ нейния вид, финансов еквивалент и условията за връчването й. В този период статутът трябва да получи одобрение и от Общинския съвет в Разград.

Предложението Община Разград и Съюзът на писателите да инициират учредяването на награда за драматургия на името на Антон Страшимиров възникна по време на посещение на представители на творческата организация в Разград в средата на септември на среща с общинското ръководство.

Житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград, той е живял в града и е учил заедно с брат си в Разградската гимназия. Разград тачи паметта и творчеството му и с името на драматичния театър в града, посочват от общинската администрация.