Три чувала с бюлетини преброиха в Административен съд – Разград
Три чувала с бюлетини преброиха в Административен съд – Разград / Радка Минчева

Две дела за касиране на вот се гледаха едно след друго днес в Административен съд-Разград. И за двете съдиите предварително бяха разпоредили да се донесат чувалите с бюлетините и те бяха отворени и преброени повторно в съдебната зала.

Три чувала с бюлетини преброиха в Административен съд  Разград
netinfo

Първо бе делото, заведено от ДПС-Кубрат и кандидата на партията за кмет на Беловец Кязим Хасанов. В протоколите са описани голям брой бюлетини, несъответстващи на образеца, действителни бюлетини са броени за недействителни, четирима избиратели са гласували без валидни документи за самоличност - бяха сред аргументите на жалбоподателите. За да се проверят тези неща, бяха отворени двата чувала от секциите в селото. Една по една бяха прегледани отново бюлетините, отделни несъответствия се установиха, дали те ще повлияят на изхода от делото, ще стане ясно, когато магистратите се произнесат по жалбата. Процесът бе отложен за 11 ноември, когато се очаква МВР да предостави справка за това дали четиримата спорни избиратели имат валидни документи за самоличност. В залата бе заинтересованото лице от процеса - избраната на първи тур за кмет на Беловец Нуржихан Юзеирова от ГЕРБ, тя е получила подкрепата на 50,44% от съселяните си или с 4 гласа повече от минимума. Преди четири години тя бе инициатор на подобно дело, тогава бе изгубила изборите в селото, съдът не постанови касиране. Друг любопитен момент в това дело е фактът, че защитник на ДПС е адвокат Силвия Павлова, която бе назначена в ОИК-Разград от квотата на ГЕРБ.

Три чувала с бюлетини преброиха в Административен съд  Разград
netinfo
 

Веднага след това броене започна второ. В съдебната зала внесоха чувала с бюлетините от Свещари. Там оспорващата страна е независимият кандидат Фикрет Шукриев, той е загубил от Кямил Кязим от ДПС с 46 гласа. В жалбата си Шукриев оспорва броя на недействителните бюлетини - 29. Макар това да няма да се отрази на резултата, съдът започна броене на бюлетините.

Утре отново в Административния съд ще се разнасят чували, те ще са по първото започнало дело за касиране на изборите в Лудогорието - в Киченица.