/ iStock/Getty Images
През първото шестмесечие на годината, с финансовата подкрепа на общинския фонд "Инвитро", в Разград са родени три бебета - две момичета и едно момче. Това съобщи на БТА Йълдъз Шеремед, главен експерт в отдел "Социални услуги и здравеопазване" и зам.-председател на комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми в община Разград.

Тя посочи, че от 2012 г. досега общият брой на пеленачетата, проплакали благодарение на инвитро процедурите, осъществени с финансовата помощ на фонда, е 11. От тях четири са момичета и седем - момчета.

През първите шест месеца на годината три семейства са кандидатствали за подкрепа по програмата. Одобрени за финансиране са две. Максималната сума, която се отпуска на всяко одобрено семейство, е до 2500 лева. Средствата са за една процедура в рамките на текущата година и се дават срещу представена фактура за действително направен разход и медицински документ от специализирана клиника за извършена асистирана репродукция, поясни Шеремед.

Тя отбеляза, че общинският фонд за асистирана репродукция в Разград е доказал своите ползи и интересът към него с всяка изминала година расте. По думите й обаче, през настоящата 2020 г. епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, е довела до значителен спад в броя на двойките и семействата, кандидатствали за финансова подкрепа. Експертът уточни, че приемането на заявления за подкрепа по програмата ще продължи до 25 ноември.

Необходимите документи за кандидатстване по образец се подават в деловодството на местната администрация.


 
БТА