Разград съд
Разград съд / netinfo
47-годишен мъж от Исперих ще лежи в затвора година и 8 месеца за участие като помагач в схемите на телефонните измамници. Преди година и половина той измъкнал от четири възрастни жени от Разград 53 338,17 лева. По време на разследването една от потърпевшите починала и Районен съд-Разград разпореди парите да бъдат възстановени на нейните наследници.

Телефонните измамници отново плъзнаха: 4 опита през последните дни

Подсъдимият Зихни Х. се е признал за виновен и делото срещу него е гледано по съкратената процедура. Наказанието му за участие в четири измами, извършени през 2017 г. като помагач, е лишаване от свобода за срок от 1 година и 8 месеца, което да бъде изтърпяно при общ първоначален режим. Той не е от мулетата, които участват в схемата без да разберат.

Да мами възрастни хора, че съдействат на полицията и да ги убеждава да дадат определени суми пари, го ангажирал негов познат от Ветово, с когото се запознал, докато работел като общ работник в Русе, знаел го като „Митко”. Между 19 май и 14 юни 2017 г. в капана попаднали четири разградски баби, общите щети са 53 338,17 лева. 

Едната дала над 30 000 лева, като взела такси от Разград до Цар Калоян, където оставила парите в храст до една от пейките в центъра на града. Втората възрастна жена била ощетена с над 17 000 лева, пари и златни накити тя хвърлила от балкона си. Кой е човекът, който взема парите, станало ясно при третия случай, когато отново парите – 1900 лева - били хвърлени през балкона.

Оказало се обаче, че наблизо има видеокамера и въз основа на видео-техническа експертиза на записите разследващите се насочили към подсъдимия, който междувременно бил участвал и в четвъртата измама, приходите от която били над 2300 лева.

Според съдебното решени,е Зихни трябва да изплати и поисканите граждански искове, на две от пострадалите – в пълен размер на нанесените им щети, а при другите два – частично, тъй като част от парите им все още били  у помагача и ще им бъдат върнати.

В един от случаите става въпрос за възстановяване на щети на наследниците на измамената жена, която починала, докато течало разследването.

По същото време мъжът бил осъден за подобно престъпление от съда във Велико Търново. Подсъдимият трябва да плати на ОД на МВР-Разград 138,09 лв. разходи на досъдебното производство, а по сметката на Районен съд-Разград да преведе 2042,56 лв. държавна такса върху уважените граждански искове.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от издаването й пред Разградски окръжен съд.