/ iStock/Getty Images
В навечерието на Богоявление отец Георги Михнев от Разград възражда една забравена традиция - свещеник да обикаля къщите на хората и да ръси със светена вода за здраве и сполука.

"Това е православна традиция, която помня от дядо ми, дългогодишен свещеник в енория Добротица. Като малък на Йордановден съм му помагал с носенето на менчето за ръсенето по домовете и приканването на хората да идват на богослужение", обясни отец Михнев.

Днес е Богоявление - денят на Христовото кръщение (ВИДЕО)

От тази година той е решил да постави началото на благославянето и освещаването на домовете с богоявленска вода и в двете разградски села, където служи. Днес, след литургията и водосвета, заедно с двамата иподякони Радослав и Виктор отецът е изпълнил празничния ритуал в Хърсово, а утре ще обходят и домовете на хората от Голям Извор.

Отец Георги Михнев сподели, че е впечатлен от гостоприемството на хърсовчани, които по думите му ги посрещнали с голяма духовна радост.

Въпреки, че отказали да ги поръсят, с усмивка и благи думи ги приели и в къщите, където живеели мюсюлмани. Свещениците благословили и осветили също кметството в селото.

"Щастлив съм, че успяхме да осъществим инициативата да минем от къща на къща, да се помолим за близките си и за това всяко зло да ни отмине", допълни отец Михнев.
БТА