/ netinfo
Анонимно телефонно обаждане от мъжки глас е постъпило около 13:00 часа, на 16 май на тел.112, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Лицето съобщило, че пред хранителен магазин в село Ясеновец се продават наркотици. При извършената проверка е установено, че информацията е невярна, а обаждащият се е 64-годишен мъж от Ясеновец. По случая е образувана проверка.

Полицията напомня на гражданите, че при подаване на фалшиви сигнали в Закона за Националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112 са предвидени санкции, изразяващи се в съставяне на актове и налагане на солидни глоби.

Който ползва не по предназначение единния европейски номер 112, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв. За неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, глобата е от 2000 до 5000 лв.

Когато в тези случаи са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв. в случай, че не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службата вреди. При повторно нарушение налаганите глоби или имуществени санкции са в двоен размер.

Телефон 112 не е информационен телефон, той не обслужва повиквания от неспешен характер – сигнали за неработещи светофари, проблеми с елекро и водоподаването, нарушени пътни участъци и пр.

Ползвайте телефон 112 в случай на внезапна реална заплаха за живота, здравето, безопасността или имуществото ви.