/ iStock/Getty Images
В много от области в страната се увеличават случаите на варицела, сочи проучване на кореспондентите на БТА. По повод зачестяващите случаи в област Благоевград, директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в местната Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Веселка Мончева коментира, че това е нормална ситуация за този период на годината. По повод увеличаването на случаите на варицела и скарлатина в Хасково, директорът на местната РЗИ д-р Станимира Тананова също коментира, че това са сезонни заболявания и ръст по това време на годината е нормален.

Пик на случаите на варицела в Ст. Загора

Увеличаване на случаите на скарлатина се регистрира в София, Пловдив, Ямбол. Според директора на РЗИ-Ямбол д-р Радостина Калчева не може да се говори за епидемичен "бум" от двете заболявания, а по-скоро се касае за завръщане на заразните варицела и скарлатина, които се предават по въздушно-капков път, след двете години с противоепидемични мерки и носене на предпазни маски заради COVID-19.

Ето каква е картината в различните области на страната:
 
БЛАГОЕВГРАД

Зачестяват случаите на варицела в област Благоевград, но това е нормална ситуация за този период, каза директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Веселка Мончева. Обичайно вирусът върлува в периода зима – пролет, като изключение правеха изминалите две години, по време на пандемията от Ковид-19. Тогава се спазваха много ограничения в социалните контакти, хората ползваха предпазни средства и случаите бяха по-малко, допълни д-р Мончева.

Случаи на варицела в момента има и това не е изненада, най-често са в детска възраст, но има и възрастни, които не са преболедували, посочи д-р Мончева. По думите и в областта случаите на скарлатина са редки. 

На територията на област Благоевград се срещат респираторни вируси, има и единични случаи на грип. Към момента ситуацията е спокойна, допълни директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград.
 
ВАРНА

За периода от 9 до 15 декември във Варненска област са регистрирани 323 случая на варицела, съобщиха от РЗИ в крайморския град. Голяма част от пациентите – 288 души, са жители на регионалния център. Останалите 35 случая са регистрирани в по-малките общини в региона. В сравнение с предходната седмица броят на заболелите от варицела е нараснал с повече от 120, като тогава те са били 202 души.

Почти двойно е увеличението при пациентите със скарлатина. За периода 9 – 15 декември са регистрирани 16 заразени, докато през предходната седмица те са били седем.
 
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

С до три пъти са се увеличили случаите на заболели от варицела в някои от детските градини и училищата във Великотърновска област, спрямо миналата година, каза за БТА д-р Евгения Недева, директор на РЗИ - Велико Търново. До 20 декември 2022 година регистрираните заболели са 549, през 2021 година техният брой е бил 306. Случаите са предимно при деца, посещаващи групи в детските градини и началните класове на обучение в училищата. През ноември тази година регистрираните случаи са 62, а през 20-те дни на декември – броят им възлиза на 81.

В най-голямата община Велико Търново през миналата година регистрираните заболявания са били 169, през тази година – 240. Тройно са се увеличили случаите в община Горна Оряховица, където през миналата година, регистрираните заболели от варицела са били 91, а през тази година – 240. В Лясковец, през 2021 година заболелите са 10, а през 2022 година, те са 30. Обратен е трендът в община Стражица, където през миналата година случаите са били 23, а през тази 9.

Заболяването е сезонно, причинено от вирус. За шарката има ваксини, но те не са в задължителния имунизационен календар, тези, които са прекарали заболяването се сдобиват с траен имунитет, а преминаването му в детска възраст в повечето случаи е леко, посочи д-р Недева.

Регистрираните случаи на заболели от скарлатина през този сезон във Великотърновска област са 12, шест са били те за миналата година, показва справката на РЗИ-Велико Търново.
 
ВРАЦА

Във Враца има увеличение на случаите на варицела през последния месец (21 ноември-20 декември), като за този месец са регистрирани общо 45 случая, докато в предходния месец са десет. По седмици данните са колебливи като се редуват, например последната седмица са регистрирани 16 случая, а предходната - 7, а тази преди нея случаите на варицела са 13 и т.н. Регистрираните случаи на скарлатина са само два през последните два месеца.
 
ГАБРОВО

По данни на д-р Ирина Моровякова, заместник директор на РЗИ-Габрово няма нищо притеснително в обстановката в Габровско. За месец декември са регистрирани 15 случая общо на варицела и скарлатина. 10 са случаите на варицела за областния град Габрово, другите 5 са в останалите общини от областта.

Към този момент от месец декември няма основание за безпокойство у гражданите, както и напрежение в здравните власти.
 
ДОБРИЧ

Ръст на заболелите от варицела и скарлатина отчита между 9 и 15 декември от РЗИ в Добрич в седмичния си оперативен бюлетин. Случаите на варицела през отчетния период са 14, а на скарлатина – 12.

За сравнение, в седмицата 2–8 декември общият брой на случаите на двете заболявания е 19, а в период 25 ноември–1 декември има петима заразени с варицела. Между 18 и 24 ноември заболелите от варицела са 18, а от скарлатина – един.

Няма причина за притеснение, тъй като броят на заболелите е обичаен за сезона, каза за БТА директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова. Случаите са установени в училища и детски градини.
 
КЮСТЕНДИЛ

Има лек ръст на заболелите от варицела в Кюстендилско, но това е нормално за сезона, каза за БТА д-р Красимира Панчева, епидемиолог от РЗИ - Кюстендил. По нейни данни, случаите за предишната седмица в региона са осем, а за по-предишното седемдневие - 10. Няма нищо обезпокоително, коментира д-р Панчева.

Според лични лекари през последните месеци сред по-възрастното население в региона има лек ръст и на случаите на херпес зостер. Това е вирусна инфекция, причинена от вируса на варицела. След като човек прекара варицела, варицела-зостер вирусът не напуска тялото. Той стои в латентна неактивна форма в нервните клетки, намиращи се в близост до гръбначния мозък. Години по-късно вирусът може да се реактивира и да причини заболяването херпес зостер, обясниха медици. Рисковите фактори за развитието на херпес зостер са напредване на възрастта, отслабена имунна система, психологически и емоционални стресови фактори.
 
ЛОВЕЧ

Единични случаи на скарлатина и варицела са регистрирани в Ловешка област, съобщи за БТА директорът на РЗИ в Ловеч д-р Росица Милчева. По думите й следи се интензивно ситуацията с оглед на това, че в страната има области с по-голяма заболеваемост. Д-р Милчева уточни, че през изминалата седмица 11-годишно дете от Летница е било диагностицирано с варицела, случаи на скарлатина няма.

В предходен период на седмица има по един-два случая от двете заболявания.
 
МОНТАНА

В Монтана, според месечния бюлетин, през ноември са регистрирани девет случая, докато за същия месец на миналата година нямат нито един случай на заболяване. При скарлатината има един регистриран случай през ноември при два през предходната 2021 г. За октомври 2022 г. в област Монтана няма регистриран случай на скарлатина.
 
ПЕРНИК

Сто и четиридесет са регистрираните случаи на варицела в Перник за периода от 12 до 18 декември, съобщават от РЗИ. Това прави завишение в броя на регистрираните с 81 повече спрямо предходната седмица на месеца, когато те са били 59. Заболелите от варицела са на възраст от 1 до 46 години и се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати от инфекциозното заболяване са детските градини "Знаме на мира" в Перник и тази в село Драгичево. Случаи са установени и в три пернишки училища: Х Основно училище (ОУ) "Алеко Константинов", XI ОУ "Елин Пелин" и Средното училище с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон". 

Само за последните два месеца на територията на област Перник с варицела са се заразили близо 440 души. 

През миналата седмица има и два случая на скарлатина. Заболелите са деца на 4 и 7 години.
 
ПЛОВДИВ

Покачване на броя на случаите на заболели от скарлатина, отчитат в областта от РЗИ в Пловдив. От началото на декември личните лекари са съобщили за 31 случая. Обикновено това са деца, посещаващи детски заведения, коментира за БТА д-р Таня Учорджиева - Грозева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" при РЗИ-Пловдив. По думите й всички заболели се лекуват в домашни условия и няма хоспитализирани.

През предходните три месеца е имало по 10 случая на скарлатина. Основния механизъм на предаване на болестта е въздушно-капковият, обясни Грозева. По думите й при всеки съобщен случай се взема гърлен секрет и проба на контактните лица и ако е необходимо се карантинират групи. Ситуацията е динамична, следим я, но към този момент не може да говорим за предепидемична обстановка, допълни Грозева.
 
РАЗГРАД

От началото на годината досега в област Разград са регистрирани 227 случая на варицела, каза за БТА д-р Анатолий Стойнов, зам.-директор на РЗИ в Разград. Справката сочи, че болните за ноември са 29. От началото на декември до момента броят на заболелите е 30, като за изминалата седмица са открити девет случая. Анализът на здравното ведомство показва, че за цялата 2021 г. са отчетени 142 случая на заболели от варицела.

През последните месеци в региона няма регистрирани случаи на заболели от скарлатина, каза още д-р Стойнов. Той добави, че през миналата година заболелите са били двама.
 
РУСЕ

Има леко завишение на случаите с варицела в област Русе, но не се наблюдава сериозно разпространение на заболяването. Това каза за БТА заместник-директорът на РЗИ в Русе д-р Искра Генева. За миналата седмица са регистрирани 60 случая на варицела в региона, а предходната – 59.

„Не можем да направим сравнение с годините на пандемията, когато случаите са били много по-малко заради противоепидемичните мерки“, посочи Генева. По думите й по отношение на разпространението на скарлатина в областта има регистрирани само три случая за миналата седмица, като засега обстановката е спокойна.
 
СИЛИСТРА

Според двама общопрактикуващи лекари в област Силистра – един в областния град и един в село от областта, има леко завишение на случаите на варицела, но то е по-скоро е в рамките на нормалното.
 
СОФИЯ

Данните на Столичната РЗИ сочат леко намаляване на случаите на варицела. За седмицата 5-11 декември случаите на варицела са 228, а през последната седмица – 12-18 декември, случаите са 223.

Нарастват обаче случаите на скарлатина – от 47 през миналата седмица до 68 случая за периода 12-18 декември.
 
ТЪРГОВИЩЕ

За седмица са нараснали случаите на варицела и скарлатина и в област Търговище. Област Търговище не прави изключение от националната здравна картина по отношение на заболеваемостта от скарлатина и варицела, каза за БТА главният секретар на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище д-р Марин Йовов.

За периода 12-18 декември здравните власти отчитат 54 случая на остри заразни болести. От тях 18 са на COVID-19, 33 на варицела и три на скарлатина. Два от тях са в града и един - в село.

Сравнителна справка с предходната седмица показва, че тогава регистрираните случаи на острите заразни болести са били общо 32. От тях 21 на коронавирус, осем на варицела и два на скарлатина и един на бактериален менингит.

Д-р Йовов посочи, че увеличение на заболелите от посочените две болести има и спрямо същия период на миналата година.
 
ХАСКОВО

Има увеличаване на случаите на варицела и скарлатина на територията на РЗИ-Хасково, но не драстично, съобщи директорът на инспекцията д-р Станимира Тананова. Все пак това са сезонни заболявания и ръст по това време на годината е нормален, уточни тя.

Според бюлетините на РЗИ за седмицата от 5 до 12 декември случаите на варицела са били 38, а на скарлатина – три. За предходния седемдневен период цифрите са съответно 30 и нула.
 
ШУМЕН

Забелязва се увеличение на случаите на варицела в Шуменско, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. В седмицата от 5 до 11 декември са регистрирани в областта 16 заболели, а през следващите седем дни (12-18 декември) - седем заразени с инфекциозното заболяване, както и един случай на скарлатина, отбеляза д-р Калоянова.
 
ЯМБОЛ

В област Ямбол от началото на декември до момента са регистрирани 15 случая на варицела и 22 - на скарлатина. Скарлатината е сред деца на възраст от три до 10 години, а варицелата - деца от две до 13 години, като има и заболели двама възрастни. През ноември случаите на варицела са били 48, а на скарлатина - 12, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева. По думите ѝ при тези стойности категорично не може да се говори за епидемичен "бум" от двете заболявания. По-скоро се касае за завръщане на заразните варицела и скарлатина, които се предават по въздушно-капков път, след двете години с противоепидемични мерки и носене на предпазни маски заради COVID-19. През същия период миналата година, когато мерките все още бяха действащи, в областта е регистриран само един случай на скарлатина и седем - на варицела. 

"При тези две заразни заболявания освен това се наблюдава и цикличност при протичането през четири - пет години. Натрупват се непреболедували, които нямат имунитет, и съответно се разболяват", коментира директорът на РЗИ - Ямбол. Преди пандемията от COVID-19 случаите на варицела и скарлатина в Ямболско са достигали по над 100 за всяко от заболяванията, подчерта д-р Калчева.
БТА/кореспонденти