/ /ThinkStock/Getty Images
Окръжният съд в Разград призна за виновни Айдън Ф. (44 г.) и Айтен Х., (42г.), които на 19 юни 2021 г. в лознишко село, в съучастие като съизвършители, чрез използването на автомобил, отвлекли 71-годишния си баща.

На същата дата в Лозница, отново в съучастие, те лишили от свобода своя родител, съобщиха от съда в Лудогорския град. Срещу Айдън Ф. е повдигнато и трето обвинение, че на 19 юни 2021 г. в землището на Лозница се заканил с убийство на баща си и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Осъдиха тримата обвиняеми, нападнали и отвлекли мъж под Бузлуджа

Според обвинението братът и сестрата от години не били в добри отношения с баща си и не поддържали контакти с него. След смъртта на майка им той живеел с друга жена. През миналата година бащата прехвърлил къщата, в която живеел на дъщерята на новата си приятелка. Това бил и поводът децата от предходния му брак да му потърсят сметка.

На инкриминираната дата те отишли в дома на баща си, който се намирал в село близо до Лозница и се скарали. Синът вдигнал родителя си и го натоварил в автомобила, с който дошли. Спречкали се и ударил пострадалия с юмрук по носа.

Сестра му ги закарала в дома си в Лозница, като по пътя Айдън отправял закани за убийство към пострадалия. Вкарали го в една от стаите и го заключили. През това време, жената с която бащата живеел, се обадила на дъщеря си и подали сигнал до районното управление на МВР в Лозница.

На полицай, дошъл на адреса, било обяснено, че те са отвлекли баща си. След предприетите оперативно-издирвателни мероприятия 71-годишният мъж бил открит в дома на Айтен.

Полицаите го отвели до Центъра за спешна медицинска помощ в Лозница, където му е оказана медицинска помощ. За извършените от Айдън Ф. престъпления съдът му наложи едно общо наказание в размер на най-тежкото - три години „лишаване от свобода“, изпълнението на което отлага за срок от пет години.

На Айтен Х. съдът определи едно общо наказание - една година и шест месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което отлага за изпитателен срок от четири години. 

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок.
БТА