/ iStock/Getty Images
Община Разград продължава да работи по поддържането, развитието и разширяването на участието на институцията в международни партньорства. През новата година общинската администрация ще търси възможности за установяване на нови контакти с международни партньори, ще съдейства за организирането на работни и културни посещения на делегации и фолклорни състави или групи в побратимените и други градове при отправени покани. Това се посочва в програмата за международна дейност на общината за 2021 година, която предстои да бъде обсъдена на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Заради усложнената обстановка, през изминалата година дейността на община Разград в сферата на международната дейност и била насочена към поддържане на утвърдените добри връзки и добри практики с побратимените и партньорски градове, но предимно в електронна среда, отчитат от местната управа.

Справка в сайта на общината сочи, че Разград поддържа приятелски отношения с 13 побратимени града. Ползотворното сътрудничество се изразява в обмяна на опит и добри практики в различните сфери на обществения живот - в хуманитарната, социалната, научната, спортната и културната.

Един от първите, с над 50-годишна история на сътрудничество, е руският град Орел. Активни са и връзките с румънските общини Слобозия и Кълъраш, които са и най-близо като местоположение. С тях Разград обменя периодически както културни делегации, така и младежки групи. Добри контакти Разград поддържа и със своите побратими от Турция - Авджълар и Одунпазаръ. С тях също се извършва обмен на делегации, както и гостувания за големи празници. Туризъм и култура са основните сфери на контакт между унгарския град Сомбатхей и Разград. През последните години общината контактува и с германския град Витенберге. Дългогодишно приятелство съществува и с френския град Шалон ан Шампан, като в градовете са създадени комитети по приятелството. Друго ползотворно партньорство е това с град Арма от Северна Ирландия. В резултат на изключително добрата си работа с този град са реализирани редица дейности. Сред градовете-побратими на Разград са и гр. Брънсуик, щат Охайо, САЩ, полския град Познан, холандския град Асен и китайският град Янг Джоу.

Приятелството между побратимените градове има различни измерения. Най-големият жилищен квартал "Орел" в Разград, носи името на побратимения руски град. За приятелските отношения с Шалон-ан-Шампан ни напомня главната алея в Градския парк в Разград, която носи името на френския град, а в чест на добрите контакти с община Одунпазаръ по инициатива на кметската управа на побратимената турска община в града е изграден парк, носещ името на Разград.