/ IStock
"Община Разград е изразходвала 260 220 лева за преодоляване на последствията от COVID-19 от началото на епидемията до 31 октомври", съобщи зам.-кметът по финансите Полина Иванова.

Областният управител на Разград призова да се спазват мерките

Парите са изразходвани за осигуряване на дезинфектанти, предпазни средства и други. Разходите са направени от средствата от различни приходоизточници, включително и от дарения на физически и юридически лица.

Иванова бе категорична, че въпреки кризата заради коронавируса община Разград се намира в стабилно финансово състояние. По думите й, към края на октомври в приходната част при план над 55 970 000 лева са събрани повече от 45 140 000 лева, което е 80,65 процента.

Планът за собствените приходи е изпълнен на 77 процента, а при данък недвижими имоти събираемостта е 91 на сто. Висока е събираемостта и при останалите данъци.

Болницата в Разград с призив към медицински специалисти за подкрепа

Заместник-кметът благодари на всички данъкоплатци, които съвестно са си изпълнили ангажиментите и напомни на тези, които още не са си платили дължимите данъци и такси, че имат тази възможност до края на годината.

"В Общината се правят само обезпечени разходи, като не се допуска дисбаланс и дефицит. Освен това няма нито едно общинско звено или дейност с финансови затруднения', каза още Иванова.

Тя добави, че вече е започнала подготовката за бюджета за следващата година, като по думите й един от основните въпроси е оптимизиране на промилите на такса "битови отпадъци".