Обявиха за решаване предпоследното изборно дело
Обявиха за решаване предпоследното изборно дело / netinfo

Съдът обяви за решаване още едно от изборните дела в Разградско – това за Малко Йонково. Така остана само един недовършен процес за отмяна на изборен резултат, след 1 ноември жалбите бяха общо 10, засега е уважена само една.

По делото за избор на кмет на Малко Йонково до повторно броене на бюлетините не се стигна, но се наложи графологическа експертиза, чиито резултати бяха оповестени днес в съдебната зала. Една от основните страни в процеса – ОИК-Исперих не се яви на заседанието, но въпреки това съдът прецени, че ход на делото трябва да бъде даден съобразно законовите изисквания подобни дела да приключват в кратки срокове.

Експертизата трябваше да установи дали 20-те жители на селото, подали заявления за гласуване по настоящ адрес лично са положили подписите си. Вещото лице трябваше да сравни парафите с положените при подаване на молба за издаване на лични документи. Разлика бе установена в 4 от заявленията.

Въз основа на това заключение защитата на жалбоподателя Юмер Ибо от партия „Обединена България“ поиска вотът да бъде обявен за недействителен, тъй като това е грубо нарушение на изборните правила.

Според прокурор Сезгин Османов обаче няма задължение подписа, положен пред МВР за издаване на лични документи, да е 100% идентичен с полагания при други случаи. „Отклонения са допустими, тъй като подписът може да е положен на коляно например, а не както в полицията – в седнало положение“ – обясни Османов.

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в срок.

Разликата между двамата претенденти за кмет на Малко Йонково на 25 октомври бе 8 гласа, Мехмед Ходжов от ДПС започна втория си мандат като кмет на кметство с подкрепата на 156 свои съселяни, за Юмер Ибо са гласували 148 човека.