Намери се майстор за Часовниковата кула
Намери се майстор за Часовниковата кула / Радка Минчева
Майстор от Габрово ще ремонтира часовниковия механизъм на Часовниковата кула в Разград – това съобщи главният експерт в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Камен Кулев.
Той припомни, че часовникът спря да работи в края на лятото на 2016 г. Местната управа е проучила варианти за ремонт, но всички фирми предлагали да поставят дигитално устройство, а от общината държали да се запази механичното устройство и автентичния вид на символа на Разград. Гаранция, че може да възстанови механизма не дал и разградският часовникар Илко Костов, който поддържа часовника от 25 години. От местната управа потърсили съдействие и от Националното сдружение на часовникарите, един от членовете на тази организация се ангажирал с ремонта. Майстор Иван Ковачев от Габрово ще започне работа по разградския часовник в началото или средата на юли. Предполага се, че счупените детайли са 4 или 5 и може да се ремонтират на място, но е възможно да се наложи и сваляне и подмяна на целия механизъм.
Разградската Часовникова кула е построена през 1864 г. от тревненския майстор Тодор Тончев върху основите на по-стара часовникова кула, която е била разрушена заради проблеми в конструкцията й. Най-вероятно камбаната е донесена през 1731 от Унгария и е била използвана в старата кула. Старият часовников механизъм се съхранява в Исторически музей Разград, а сега действащия е от 70-те години на ХХ-ти век.

Намери се майстор за Часовниковата кула
netinfo

Намери се майстор за Часовниковата кула
netinfo