/ БГНЕС, архив
Резултати от проведен мониторинг на публичните разходи за изпълнение на общинските планове за интеграция на ромите ще бъдат обявени на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни процеси на област Разград днес. Заседанието е от 14:00 часа в зала 712 на Областна администрация-Разград.
Основната цел на заседанието е провеждане на дискусия относно необходимостта от повишаване прозрачността и ефективността на разходване на публични средства при реализиране на общинските планове за изпълнение на Националната стратегия за интеграция на ромите (НСИР) 2014-2020 г. във връзка с предстоящата бюджетна процедура 2018 г. и публикуването на общинските бюджети за обществено обсъждане.
На заседанието експерти от сдружение „Асоциация Интегро“ ще запознаят членовете на Съвета с инструмент, представляващ кратка методологическа рамка за повишаване прозрачността и ефективността на разходване на публичните средства, разработен в партньорство с няколко национални организации – Сдружение „Инициатива за равни възможности”, Фондация „Програма „Достъп до информация” и онлайн платформа „Маргиналия”.
В заседанието на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси днес ще участват: Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на Фондация „Програма „Достъп до информация”; Николай Николов – представител на Сдружение „Център за стратегии по проблемите на малцинствата”, Варна; Емил Коен – представител на онлайн платформа „Маргиналия”; Сема Рашкова – представител на Сдружение „Народно читалище Рома – Вазово 2007 г.”.
Александър Кашъмов ще представи резултати от проведен мониторинг на публичните разходи за изпълнение на общинските планове за интеграция.