/ netinfo
На сесията на Общински съвет-Кубрат темата с опасността населението в община Кубрат да остане без вода ще се обсъжда. Това съобщи за Дарик-Разград кметът Алкин Неби.

Той е внесъл извънредна докладна с предложение за даване на мандат на кмета да води преговори с „Енерго Про“ за подписване на споразумение за разсрочено плащане на дълга на ВиК „Меден кладенец“ на стойност над 3 милиона лева. Неби изрази убеждение, че ще се стигне до споразумение и хората няма да останат без водоснабдяване.

Той обаче допълни, че частично погасяване на дълга е имало веднъж 400 000 лева и още веднъж 60 или 70 000 лева. Риторично попита още защо не са предприети по-рано мерки за решаване на проблема с дълга. Най-старите задължения са от 2009 г. - заяви Алкин Неби.

Той е кмет от февруари 2017 г., бе избран на предсрочни избори, след като предшественикът му Бюрхан Исмаилов от коалиция „Време за промяна“ бе отстранен от длъжност заради влизане в сила на присъда за документно престъпление, преди това четири мандата кмет на Кубрат бе Ремзи Халилов – тогава представител на партията на настоящия кмет ДПС.

Припомняме, че по-рано днес от „Енерго Про“ съобщиха, че ако на сесията днес не бъде взето решение относно споразумението за разсрочено плащане, в понеделник спират тока на административната сграда на ВиК Меден кладенец“, а от сряда – и на останалите обекти на дружеството – помпени станции, пречиствателни станции и други. Това ще доведе до спиране на водата в Кубрат и 17-те села в общината.

Сесията на Общински съвет-Кубрат започва в 16,00 ч. днес, тя ще се проведе в Интерхотел „Черно море“ във Варна.