Музеят празнува днес
Музеят празнува днес / netinfo
С добра новина за музейните работници от Регионалния исторически музей в Разград започна поздрава си към тях заместник-областният управител на Разград Евгени Драганов - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград. Заедно със заместник-областния управител Нурие Црънгалова той бе сред гостите на честванията по повод 130 години музейно дело в Разград.
Юбилейната годишнина бе отбелязана с откриване на научна конференция на тема „Културно историческото наследство – памет за бъдещето“, както и с три съпътстващи изложби – на най-новите открития от разкопките на Абритус, на Златния Пегас и на златното монетно съкровище от 835 златни солида от V в.
В конференцията, която се провежда днес в Интерактивния музей и конферентната зала на хотел „Лес“, се представят 45 доклада в два панела: „Археология“ и „История и етнология“. Научен ръководител на конференцията и модератор на първата секция е проф.д.и.н. Диана Гергова, а на втората - доц.д-р Джени Маджаров. В конференцията участват учени от цялата страна, докладите им ще бъдат издадени в сборник.
„Дължим Ви поклон за дългогодишната работа за съхраняване на паметта на нацията“ – обърна се в приветствието си към участниците във форума Евгени Драганов. „Държавата подпомага дейността Ви според възможностите си“ – каза още г-н Драганов. В подкрепа на тезата си той обяви, че в Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, са включени две събития, които държавата ще финансира в Разградско. 3000 лева се отпускат на община Кубрат за ремонт на паметника на загиналите във войните в село Юпер, също толкова е сумата за отпечатване на сборник „Военната памет на Разград“ с тираж 500 броя, той е посветен на загиналите в Първата световна война разградчани. Втората сума е за община Разград и Регионалния исторически музей.
Заместник-областният управител Евгени Драганов прочете поздравителен адрес от името на Областния управител Гюнай Хюсмен, който отсъстваше заради служебни ангажименти. „Тази годишнина е чест и гордост за Лудогорието, където толкова години се съхранява и развива паметта за миналото. Вашата трудна, но много важна дейност прославя област Разград в България и по света и съм убеден, че научната конференция „Културното историческо наследство – памет за бъдещето“, която днес провеждате, ще има впечатляваща стойност и ще привлече вниманието на научната общност.“ – се казва в поздравителния адрес.
Сред официалните гости на конференцията бяха: кметът на Разград д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, представители на Историческите музей в Исперих и Силистра, на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и други.

Музеят празнува днес
netinfo

Музеят празнува днес
netinfo

Музеят празнува днес
netinfo

Музеят празнува днес
netinfo