Избирател с лична карта, изтекла преди година, гласувал в Беловец
Избирател с лична карта, изтекла преди година, гласувал в Беловец / Радка Минчева, архив

Избирател с лична карта с изтекъл срок на валидност през декември миналата година е гласувал на изборите в Беловец. Това стана ясно от справка на ОДМВР, изискана от Административния съд в Разград по дело за касиране на вота в кубратското село.

Още трима избиратели са упражнили вота си с карти, невалидни от по няколко месеца документи за самоличност - сочи още справката. Точно 4 са гласовете, с които победителката на първия тур на изборите в Беловец Нуржихан Юзеирова от ГЕРБ прескача необходимия минимум от подкрепа, за да спечели вота - 50% плюс един.

По време на повторното броене на бюлетините от вота в селото е установено още, че има валидни бюлетини, броени за недействителни. Въпреки че бяха обучавани, значително затруднени бяха членовете на секционни комисии при определяне на недействителните бюлетини - призна председателят на ОИК-Кубрат Румяна Скопакова. Според нея обаче в случая с Беловец това не се отразило на вота и Юзеирова е законно избрана. Скопакова коментира още, че членовете на секционната комисия, позволили гласуването с невалидните лични карти подлежат на наказателна отговорност.

Съдия Марин Маринов обяви, че ще се произнесе в срок, който за подобни дела е до 14 дни след подаване на жалбата.