/ iStock/Getty Images
Двама мъже - на 63 и на 79 години, съответно от областите Разград и Търговище, са приети за лечение в Университетската болница "Медика" в Русе с коронавирусна инфекция. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

Мъжът на 63 години е от разградското село Ясеновец. От около седмица се оплаквал от отпадналост, кашлица, тежест в областта на гърдите и умора. Прегледан е от личния си лекар и лекуван амбулаторно, но без подобрение. Направена му е рентгенография, от която се установява, че е с разширени и възпалени бронхи. До Русе мъжът стигнал сам с такси, но не можел да посочи наименованието на таксиметровата фирма или на шофьора.

Другият пациент, който е на 79 години, е от село Дралфа, област Търговище. От средата на миналата седмица имал болки в гърлото и в корема, липса на апетит, отпадналост, гадене и диария. Тъй като състоянието му не се подобрявало, синът му решил с личен автомобил да го транспортира до УМБАЛ "Медика".

И при двамата мъже няма данни за придружаващи заболявания, като те са стабилизирани и към момента са в средно тежко общо състояние. Предстои да се изясни с колко души са имали контакт.

От Областния оперативен щаб в крайдунавския град припомнят, че от началото на пандемията лекуваните от коронавирус в Русенско са 29, като 17 от тях са от региона, 11 са от Разградско, а един - от област Търговище. В УМБАЛ "Медика" към момента се лекуват седем пациенти от област Разград и един - от област Търговище. В УМБАЛ "Канев" са настанени трима души от Разградско.
БТА