/ БТА
БЧК ще раздаде храна и минерална вода на семейства, които са съобщили, че имат нужда да им се помогне
Десетки доброволци помагат на исперихското село Лъвино за възстановяването му след ураганния вятър, връхлетял селото вчера. В разчистването на пораженията от природната стихия с доброволен труд се включват хора от различни населени места, общински служители, както и екипи на БЧК.

село лъвино бедствено положение
БТА

След ураганния вятър: Обявено е бедствено положение в исперихското село Лъвино

Дежурни екипи и техника на община Исперих, полиция и пожарна са също на терен, за да окажат помощ на нуждаещите се за преодоляване на последствията от силната буря. Екипи на общината вече описват щетите, а общината откри дарителска кампания в помощ на пострадалите.

„С цел подпомагане на пострадалите домакинства са сформирани три екипа, които са на терен, за да констатират и опишат всички щети, за да може своевременно да се депозира искане до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за компенсиране на част от щетите на пострадалите“, каза новоизбраният кмет на община Исперих Белгин Шукри. Той добави, че на първото заседание на Общинския съвет в Исперих, което ще се проведе на 8 ноември, ще бъде внесена докладна записка за осигуряване на ресурс за покриване на част от щетите на пострадалите домакинства със средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи. 

Белгин Шукри заяви, че по първоначална информация пострадалите къщи са над сто, но актуална информация за точния им брой ще има до края на деня. Той изказа благодарност на всички граждани и организации, които помагат в този тежък момент.

Община Исперих открива и дарителска сметка за възстановяване на щетите, причинени от природната стихия. Всеки желаещ да се включи в кампанията и да дари средства в помощ на пострадалите, може да го направи на откритата сметка на общината.

Директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Разград д-р Милена Кехайова обясни, че девет специалисти от доброволните екипи за работа при бедствия на БЧК в Разград и Русе разговарят с всеки, който има нужда от психосоциална подкрепа.

„Работи се също и с децата в пострадалите семейства, което е много важно за намаляване на напрежението и стреса вследствие на преживяното“, посочи д-р Кехайова.

Тя изказа благодарности на представителите на БЧК в Исперих за активното им участие в дейностите по подкрепа, както и на доброволците от младежката червенокръстка организация за включването им в разчистването на отломките след природното бедствие. Благодарности отправи и към всички институции в областта и общината за подкрепата, която оказват.

Д-р Кехайова заяви, че по-късно БЧК ще раздаде храна и минерална вода на семейства, които са съобщили, че имат нужда да им се помогне. „Ситуацията е тежка, щетите за хората са огромни. За радост няма жертви, което е добре за цялата общност. Хората в селото имат нужда главно от строителни материали“, заяви  директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Разград. 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, заедно с управляващите Агенцията по заетостта (АЗ), Агенцията за социално подпомагане (АСП), фонда „Социална закрила" ще посетят на 6 ноември Разград и региона на Североизточна България, който пострада от силните ветрове в събота. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).
Садет Кърова/БТА