Деветокласници от ГПЧЕ подариха Архимедово тяло на БАН, с него спечелиха национален конкурс
Деветокласници от ГПЧЕ подариха Архимедово тяло на БАН, с него спечелиха национален конкурс / netinfo

Трима ученици от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград спечелиха първо място в националния кръг на международния конкурс по математика и проектиране (Methodology and Information Technologies in Education – Методика и информационни технологии в образованието) – съобщиха от школската управа.

Близначките от девети клас Рианна и Кристина Янкови заедно със своя връстник Атанас Груев под ръководството на учителките Румяна Темелкова и Росица Керчева са представили проект под надслов „Архимед“. След финала на конкурса едно от Архимедовите тела, изработени по време на конкурса, тримата разградчани подарили на управата на Българската академия на науките, която е домакин на надпреварата.

Деветокласници от ГПЧЕ подариха Архимедово тяло на БАН с него спечелиха национален конкурс
netinfo

До националния финал са допуснати 13 проекта, „Архимед“ е класиран на първо място и ще представя страната на международния финал в Москва.

Журито е било в състав: председател  - проф. Сава Гроздев, членове - академик Благовест Сендов, проф. дмн Николай Николов, доц. д-р Борислав Лазаров, д-р Веселин Ненков, Албена Василева и Бойко Банчев.

От школската управа припомнят, че преподавателките на тримата деветокласници Росица Керчева и Румяна Темелкова са победителки в Международния конкурс MITE в раздела за учители през 2012 г.