„Биляна платно белеше“ за филхармония, кавал и тамбура огласи Разград в Деня на Европа
„Биляна платно белеше“ за филхармония, кавал и тамбура огласи Разград в Деня на Европа / netinfo
„Биляна платно белеше“ за филхармония, кавал и тамбура огласи Разград в Деня на Европа
79670
„Биляна платно белеше“ за филхармония, кавал и тамбура огласи Разград в Деня на Европа
  • „Биляна платно белеше“ за филхармония, кавал и тамбура огласи Разград в Деня на Европа

Фолклор и симфонична музика звучаха в централната част на Разград в Деня на Европа. Концертът „Живот, посветен на бъдещето“ бе организиран от Областния информационен център – Разград като финал на инициативата „Да създадем заедно България 2020“.

Биляна платно белеше за филхармония кавал и тамбура огласи Разград в Деня на Европа
netinfo

Концертната проява на открито пред зала „Филхармония“ събра разнообразна публика с различни музикални предпочитания и различни основания за посещение на музикалния празник. Някои от зрителите се спираха за кратко или за дълго, случайно преминавайки край концертната зала на открито, други бяха дошли да слушат симфонична музика, трети – заради фолклорните изпълнения. В публиката бяха деца от Центъра за настаняване от семеен тип, по-известен като „къщичките“, имаше и западно-европейско присъствие – съпругата на един от испанските кондиционни треньори на „Лудогорец“ заедно с малкия им син Бруно.

Солисти на камерния състав на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ бяха кавалджията Недялко Недялков, тамбуристът Валери Димчев и Иван Цонков – ударни инструменти.

Сред изпълненията, които предизвикаха най-голям интерес и аплодисменти бе „Биляна платно белеше“ в аранжимент за филхармония, кавал и тамбура. Чуйте откъс в прикачения звуков файл.

В концерта на открито чухме още и творби на Валери Димчев, импровизации на Недялко Недялков, песни на хора на Капански ансамбъл, последното изпълнение бе на „Боса ръченица“. По време на едно от изпълненията се оформи хоро, имаше танцуващи и по време на други от музикалните творби.

Концертът бе финалното събитие от инициативата „Да създадем заедно България 2020“ – припомни ръководителят на ОИЦ-Разград Юлиян Данаилов.

Концертът се оказа в синхрон с друго събитие, случващо се на същата улица. Тийнейджъри от екип „Лидер“ раздаваха „европейски късметчета“ на възрастните и балони на децата като част от инициатива на Европейския информационен център Европа Директно – Велико Търново в партньорство с Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“-Разград.

Още снимки ето тук.