Безплатен безжичен интернет в Исперих и Завет по европроект
Безплатен безжичен интернет в Исперих и Завет по европроект / netinfo
Исперих и Завет са сред общините, спечелили ваучери в инициативата на Европейския съюз WIFI4EU за безплатен безжичен интернет на обществени места.
В цяла Европа одобрените общини са 2800, а България е сред държавите с най-голям коефициент на успеваемост – от кандидатствали 209 общини ваучери ще получат 113. От Разградска област бенефициенти са само две общини – Исперих и Завет.
Спечелилите общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес.
Ваучерът по WiFi4EU ще покрие разходите за оборудване и инсталиране на точки за Wi-Fi достъп. Бенефициерите поемат ангажимент да плащат за връзката (абонамент за интернет) и поддръжката на оборудването, за да предлагат безплатен и високоскоростен безжичен интернет за период от поне 3 години.
Ваучерът може да служи за покупка на ново оборудване или за модернизиране на старо и заменянето му с най-доброто оборудване, достъпно на пазара.
Целта на инициативата WIFI4EU е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация.
До 2020 г. ще има още три покани към европейските общини, по които те ще могат да кандидатстват, като в началото на януари 2019 г. ще бъде отворена нова покана.  Бенефициентите се избират по реда на подаване на кандидатурите.