850 самодейци и Райна на Капанския събор на Петровден
850 самодейци и Райна на Капанския събор на Петровден / Радка Минчева
Рекорден брой участници ще има в деветото издание на фолклорния празник Капански събор в местността Пчелина. Това съобщиха на пресконференция днес директорът на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ в Община Разград Виолета Антонова, директорът на Капански ансамбъл-Разград Светослав Митев и старши експертът в РЕКИЦ Читалища Даниела Петрова.
850 ще се певците и танцьорите, които ще се качат на сцената на тазгодишното издание на Капанския събор. 20 са индивидуални изпълнители, останалите са част от 55 фолклорни състава. Те не са само от капанските села от региона, а и от други населени места, включително от съседните Русенска и Силистренска области. От някои селища дори са по няколко състава: 5 – от Гецово, по 3 от Осенец и Топчии, по 2 – от Дряновец и Цар Калоян, както и 5 формации към разградското читалище „Напредък 1902“, а също и възпитаници на класа по поп пеене към ЦПЛР ЦРД-Разград.
Все повече са детските състави – обясняват още организаторите.
Миналата година участниците са били 600 от 35 формации – допълниха организаторите.
В програмата ще участват и Капански ансамбъл и формациите към него: детска танцова формация „Лудогорче“ и Средношколска формация „Лудогорска младост“. Вечерният концерт е на певицата Райна.
На поляната на Пчелина ще има два обекта скара-бира, понички, царевица, занаятчийски щандове, част от майсторите ще обучават децата на нови умения. За малчуганите ще има и атракционен кът.
Капанският събор започва в 10,00 ч. на Петровден, 29 юни, събота. За зрителите ще има осигурени безплатни автобуси от областния град, те ще тръгват от Автогарата в 9,00; 11,30; 17,00 и 20,00 ч., а от Обръщалото на „Колибите” обратно в: 9,30; 12,00; 17,30 и 20,30 ч.

850 самодейци и Райна на Капанския събор на Петровден
Радка Минчева