ОА-Разград
ОА-Разград / Областна администрация - Разград
Областният управител Гюнай Хюсмен свика днес, 17.03.2020 г., заседание на Областния кризисен  щаб за борба с коронавируса в област Разград.

В проведеното заседание участваха представители на  всички институции на територията на областта, ангажирани с проблема РЗИ, РЗОК, болници, ОД на МВР, ПБЗН, представители на общини, Центърът за спешна медицинска помощ, Българският лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари, БЧК, Областната дирекция по безопасност на храните и др.

Заместник директорът на РЗИ - Разград д-р Стойнов представи актуалната обстановка в областта – на този етап на територията на област Разград няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19, но информира, че 14 лица на територията на областта са под карантина.

Директорът на РЗИ-Разград призова членовете на щаба, че сега е моментът да се вземат по-решителни мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Той информира, че до края на деня по линия на БЧК се очакват да пристигнат защитни предпазни средства: 800 бр. маски и 1700 бр. очила, без защитни облекла, които са за многократна употреба и са достатъчни за да покрият нуждата на трите болници на територията на областта. 

Директорът на ОД МВР – Разград информира, че е образувано досъдебно производство на едно лице, което е под карантина и е нарушило мярката, за което ще бъде подведено под наказателна отговорност. Предстоят съвместни проверки на МВР с РЗИ против спекулата, ще се проверяват търговски обекти, както и контрол на лицата под карантина. Той информира още, че са предприети извънредни мерки за сигурност за служителите на МВР, както и в сградата на МВР.

Началникът на РУО-Разград Ангел Петков информира, че от 16 март е стартирало електронното обучение на учениците. Установено е, че от 10 790 ученици от 59-те учебни заведения в областта, 1070 нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет. МОН ще предостави компютри на училищата, които ще могат да се ползват и от учениците.

Д-р Кехайова – директор на БЧК - Разград информира, че Българският Червен кръст обявява Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“ в подкрепа усилията на Националния оперативен щаб срещу коронавируса за справяне с епидемиологичната ситуация. Чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори.

Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС. С набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите от всичко необходимо за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID 19. За бедстващите лица и семейства ще има осигурени хранителни продукти от набирателната кампания на BILLA, каза още д-р Кехайова.

Кризисният щаб на област Разград препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти и да спазват добра лична хигиена. В случай на появили се вирусни симптоми да се търси личния лекар по телефона, а не да се предприемат лични посещения, защото това може да създаде опасност за околните.