„Зрели и бесни“ в Седмицата на съвременното изкуство
„Зрели и бесни“ в Седмицата на съвременното изкуство / netinfo

Започва 21-то издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив. Откриването е от 19 часа в Баня „Старинна“ с изложбата  „Зрели и бесни“, която представя творбите на 18 артисти, които живеят и работят в Европа, Америка и България.

Провокативното заглавие е от куратора Борис Костадинов, който идва от Виена, за да представи своя проект, създаден от поколението преминало в периода от падането на Берлинската стена  до Световната финансова криза.  „Зрели и бесни“ събира гледните точки на артисти на възраст между 33 и 50 години. Творбите им задават въпроси и създават прогнози за бъдещето.

Влизайки в Баня Старинна виждаме 5-метрова  дървена стълба, създадена от Правдолюб Иванов като символ на житейския път и обществената система. Оливер Реслер представя видео-инсталацията „Вземи площада”, която ни прави зрители на протестите в  Ню Йорк, Мадрид  и Атина.

Даниела Костова разказва историята на момиче, което се грижи за малката й дъщеря в Ню Йорк. Детегледачката всъщност е известен фотомодел позиращ само за мъжки фото-сесии, а през свободното си време се превръща в жена, която гледа деца. Ангелика Кринцингер показва а серия фотографии с поглед към бароковото минало.

Емил Миразчиев участва с интервю направено в Иракли с основателя на „Подкрепа“ Петър Манолов. Иван Мудов се появява като служител на бюро за обмяна на валута, Василена Ганковска и Боряна Венциславова документират живота на своите връстници, които не са емигрирали, а са останали в България. Луиза Марган ни изненадва с огромен скулптурен обект.

Камен Стоянов представя инсталация  с лодка, която изписва в морето „невъзможно“. Йос Дигел е едно от най-обещаващите млади имена на германската сцена  и представя историята на една двойка чрез монитори.  В изложбата има и произведение на Лъчезар Бояджиев и Миряна Тодорова, които излизат от възрастовите рамки.