Зов за помощ! Сляпа пловдивчанка живее 6 месеца със счупен прешлен
Зов за помощ! Сляпа пловдивчанка живее 6 месеца със счупен прешлен / dariknews.bg/ архив

Половин година 65-годишната пловдивчанка Марийка Рускина, която е със 100-процентова слепота, живее със счупен прешлен, без лекарите да разберат, сигнализира пред Дарик съпругът й Слав Рускин.

Историята й започва още миналата година, когато жената е на вливки, заради диабета си в болнично заведение, там се подхлъзва, пада и чупи таза си. Следват множество перипетии пред съпруга й, който също е сляп, сред които това, да плаща 20 лв. на курс за частна линейка и по 15 лева за носачи, заради теглото и липсата на подвижност на Марийка. В край на сметка, тазът й е опериран. Движи се едва няколко месеца, докато на 5-ти ноември 2014-та тя отново пада, този път в дома си в кв. „Тракия“ и чупи подколянната подбедрица на единия си крак. Следва нова операция, за която първоначално Слав Рускин плаща 880 лв. По-късно сумата му е възстановена от Общината.

„Месеци след операцията Марийка не можеше да се вдигне от леглото и живееше в адски болки, а лекари от няколко здравни заведения твърдяха, че е натъртена, вследствие на падането“, разказа Рускин.

Преди месец, слепият й съпруг води жената на невролог, който я изпраща на рентген. От него става ясно, че силните болки, с които жената живее половин година не се дължат на натъртване, а на счупен 12-ти прешлен. След консултация със специалист става ясно, че е необходима масивна операция с поставяне на планка и няколко болта, която струва точно 8020 лева. Здравната каса не покрива този тип операция, а лекарите са категорични, че Марийка ще бъде оперирана едва когато семейството й осигури посочените пари.

Слав Рускин обясни, че месечната му пенсия е малко над 300 лева и няма откъде да намери 8020 лева за лечението на съпругата си, затова се надява на помощта на хората. В момента Марийка продължава да живее в дома им със счупен прешлен, без да може да се движи, заради силните.

Възрастното семейство моли за финансова помощ, за да бъде извършена необходимата операция на 65-годишната Марийка Рускина. Контакт с тях, може да осъществите на телефон: 032/ 99 63 13