Знаменити перкусионисти пристигат в Пловдив
Знаменити перкусионисти пристигат в Пловдив / netinfo

Пловдив ще бъде една от световните столици на ударните инструменти от 19-ти до 25-ти март, когато започва петия по ред Международен конкурс за ударни инструменти ПЕНДИМ.
79 деца и младежи на възраст от 9 до 29 години от Австрия, България, Гърция, Италия, Испания, Китай, Корея, Полша, Русия, Словения, Хърватска, Япония ще се състезават в две категории – за индивидуални изпълнители и ансамбли.
За работа в журито на Международния конкурс за ударни инструменти ПЕНДИМ в Пловдив пристигат световноизвестните музиканти проф. д-р Петер Садло от Германия, проф. д-р Катаржина Мичка от Полша и проф. Биао Ли от Китай.
Звездите от света на ударните инструменти ще работят заедно с българските си колеги проф. д-р Татяна Кърпарова, Александър Каменаров и Пенчо Пенчев.

Конкурсът ПЕНДИМ е единствен по рода си в Европа. Той се организира от Фондация ПЕНДИМ със съдействието на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” и Оперно-филхармонично дружество – Пловдив.


За предстоящото, пето издание на конкурса ПЕНДИМ, беше написано произведение от българския композитор Георги Танчев, и се разпространи сред участниците като задължителна пиеса.

Специален гост на конкурса е Татяна Колева, известна изпълнителка на съвременна музика. Тя е представител на холандската фирма Пустиенс Пъркашън Продуктс, която транспортира до Пловдив камион с различни ударни инструменти, необходими за провеждането на конкурса ПЕНДИМ.

Конкурсът се открива на 19ти март от 19 ч в Концертна зала с концерт на звездите от световните сцени Петер Садло, Катаржина Мичка, Биао Ли, Татяна Колева и Виа Нова пъркашън груп.

В програмата на 23 март са включени произведения за маримба и оркестър, и за малък барабан и оркестър, първо изпълнение в България.
На 25 март от 11 ч е тържественото награждаване и Заключителният концерт на лауреатите.